La Casa

Més de 1.400 metres quadrats conformen la casa senyorial i l’antiga, però ara restaurada, almàssera del segle XVI; un espai on també hi ha un preciós jardí i d’altres sales destinades a usos tant familiars com empresarials.

 

Un gran arc de mig punt dona pas a l’entrada que està folrada amb pedra, un material molt típic de les cases de la Serra de Tramuntana. De la casa també destaca un preciós jardí ple de vegetació, on durant els mesos calorosos de l’estiu, es pot gaudir de la fresqueta que ofereix l’ombra de les plantes enfiladisses i els arbres. En la primera i segona planta es troben els dormitoris i salons que antigament i durant dècades ha habitat la família de Can Det.

La tafona

Avui dia, la tafona restaurada i adaptada a l’electricitat l’any 1942, continua funcionant amb les màquines instal·lades per Guillem Deyà Ozonas, el padrí dels actuals propietaris. És la darrera tafona de les Illes Balears que funciona amb el sistema tradicional, és a dir, com un molí de tres pedres cònics que giren damunt una base de pedra de 2,5 metres de diàmetre. De fet, a Can Det, es continuen utilitzant els cabassos i les preses hidràuliques tradicionals per mantenir aquestes pràctiques amb tant significat històric i familiar.

La producció d’oli a la tafona sol iniciar-se a mitjan octubre i s’allarga fins a final del mes de gener. En aquest període, que es prolonga uns tres mesos, és quan es porta a terme la recollida de l’oliva a la vall. A Can Det, a més de produir l’oli de les finques familiars, es dona servei als petits productors de la Serra de Tramuntana que porten les seves olives i s’emporten el seu oli per a consum propi.